52A Virgil Plesoianu Street, 1st District, Bucharest, Romania office@prc.com.ro

Importanta unei polite de asigurare in cazul unei catastrofe naturale

Posted on: septembrie 20, 2013

Importanta unei polite de asigurare in cazul unei catastrofe naturale

Stiati ca o polita de asigurare (reasigurare) bine facuta poate fi un factor important in cresterea economica a unei tari, in urma unui dezastru natural major?
Este bine stiut faptul ca o catastrofa naturala de proportii poate influenta negativ economia, dezvoltarea sau cresterea economica a unei tari, prin afectarea infrastructurii, crearea de disconfort pentru locuitori sau importante pagube materiale sau pierderea de vieti omenesti.

Acoperirea complexa a riscurilor

De aceea, o polita de asigurare sau reasigurare, bine intocmita si cu o acoperire complexa poate diminua serios efectele negative mentionate mai sus asupra economiei sau in cele mai fericite cazuri o pot influenta chiar pozitiv, ajutand intr-o proportie serioasa cresterea economica a respectivei tari sau regiuni.Totodata, trebuie recunoscuta si importanta Asiguratorului in managementul si prevenirea catastrofelor naturale, acesta folosindu-si resursele proprii pentru a intocmi rapoarte de risc si a face recomandari Asiguratului privind eventualitatea daunelor si minimizarea riscurilor.
Acest fenomen poate fi considerat unul macro economic si trebuie facut cunoscut pe scara larga, chiar recomandat, mai ales in zonele cu riscuri mari de catastrofe naturale, pentru ca incepand cu imediata minimizare a daunelor si pana la reconstructia rapida a infrastructurii, toate sunt efecte benefice in zona afectata si in cazul activarii politei.

Efectele benefice ale unei polite de asigurari

Studiile facute arata ca cele mai puternice cresteri economice in perioada urmatoare unei catastrofe naturale (risc asigurat) apar in urmatorii 3 ani, aliniindu-se cu media intervalelor de timp standard de investigare, ajustare si instrumentare a daunelor si de plata a despagubirilor. Ca si clasificare, daunele provocate de cutremure si eruptii vulcanice se pare ca pot fi neutralizate aproape in totalitate, in timp ce dupa plata despagubirilor pentru daune provocate de furtuni, inundatii si fenomene climatice rare se poate observa nu numai neutralizarea efectelor, ba chiar si o usoara imbunatatire economica.

Concluzii

Se pare ca, intr-adevar, Polita de Asigurare joaca un rol important in micsorarea costurilor macro economice care pot aparea ca urmare a unei catastrofe naturale de proportii, putand fi considerata de un real ajutor, mai ales pentru tarile mici, dar si pentru tarile mari, datorita efectelor benefice aproape imediate care pot aparea prin activarea politei.