52A Virgil Plesoianu Street, 1st District, Bucharest, Romania office@prc.com.ro

Carpatica Asig, Astra Asigurari si mai nou ASF. Cine urmeaza?

Posted on: iunie 1, 2016

Carpatica Asig, Astra Asigurari si mai nou ASF. Cine urmeaza?

Carpatica Asig - prima veriga rupta

La inceput a fost Carpatica Asig, unde numerosi reprezentanti din Consiliul de Administratie au fost perchezitionati, fiind suspectati de coruptie 11 persoane, printre care un fost director al Carpatica Asig si un presedinte al Biroului Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), ultimii doi fiind banuiti ca sustineau interesele Carpatica Asig.
Carpatica ar fi trebuit sa-si majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat aceasta operatiune. Cu sprijinul celor doi, care ar fi influentat controlul ASF la companie, companiei Carpatica Asig nu i-ar mai fost suspendata activitatea pe piata asigurarilor. Grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea. Actionarii asiguratorilor au obligatia sa indeplineasca permanent criteriile in baza carora au primit aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit unui proiect de norma. „Actionarii semnificativi directi si/sau indirecti ai asiguratorului, precum si persoanele semnificative ale acestuia au obligatia sa indeplineasca permanent cerintele si criteriile in baza carora au fost aprobati. Persoanele mentionate au obligatia sa comunice in scris Autoritatii de Supraveghere Financiara orice modificare a conditiilor si informatiilor furnizate care au stat la baza aprobarii lor. ASF poate reevalua indeplinirea cerintelor si criteriilor in baza carora au fost aprobate persoanele mentionate ori de cate ori apar informatii si/sau documente noi relevante, ca urmare a comunicarilor sau obtinute independent de acestea“, se arata intr-un document publicat de institutie. Respectivul document mentioneaza ca in scopul promovarii stabilitatii pietei de asigurari din Romania si al protejarii intereselor asiguratilor, autoritatea poate dispune inclusiv retragerea aprobarii acordate, in cazul in care criteriile nu mai sunt indeplinite.

Punctul culminant in dosarul Carpatica Asig

Tribunalul Bucuresti a hotarat, la 30 ianuarie, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventiva a omului de afaceri Ilie Carabulea si a fostului director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac. Prin aceeasi hotarare a instantei, Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig, a primit interdictie de a parasi tara timp de 30 de zile.
Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals. Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice. in cazul lui Mustatea - membru in CA al Carpatica Asig si presedintele BAAR, anchetatorii precizeaza ca acesta este urmarit penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si uz de fals.

Astra Asigurari - a doua veriga rupta

Conform ASF, Astra Asigurari era suspectata ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei. ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport. Un alt element notat in raport il reprezinta un imprumut acordat de compania de asigurari grupului Nova Trade, din care face parte si Astra, respectiv 105,3 milioane lei catre Medien Holding Srl. De asemenea, Astra risca sa plateasca cel putin 100 de milioane de lei, dupa ce a pierdut in prima instanta un proces cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care a solicitat executarea unei polite emise in favoarea Romstrade, aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada. Instanta a obligat Astra sa plateasca aproape 100 de milioane de lei, iar CNADNR a pus sechestru pe conturile companiei de asigurari. De asemenea, se mentioneaza ca societatea avea la sfarsitul lunii noiembrie 2013 un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adics neplstite. Potrivit ASF, Astra a transferat „defectuos“ cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). in acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari „non-traditionale“, fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea“ situatiilor financiare si a indicatorilor financiari. Prin decizia adoptata, ASF a suspendat atributiile legale ale actionarilor semnificativi si ale persoanelor semnificative ale societatii de asigurare/reasigurare care se transfera administratorului special (KPMG) pe toata perioada administrarii speciale precum si drepturile de vot in privinta numirii si revocarii membrilor Consiliului de supraveghere ai societatii, dreptul la dividende al actionarilor, activitatea, precum si dreptul la remuneratie al membrilor consiliului de supraveghere. KPMG va trebui sa initieze "in regim de urgenta" procedurile legale de majorare a capitalului social pana la un nivel care sa permita societatii respectarea cerintelor de solvabilitate si lichiditate si sa faca inventarierea dosarelor de dauna, inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor fata de creditorii de asigurari, activitatea de verificare. Inventarierea si instrumentarea dosarelor se va face in regim de urgenta.

Administratorul va lua masurile necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.
Pe parcursul acestui proces, companiei ii va fi interzis sa efectueze investitii in valori mobiliare si imobiliare, cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat/certificate de trezorerie.
De asemenea, se va interzice instrainarea bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare, fara aprobarea prealabila a ASF.
KPMG va lua masurile necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si va interzice acordarea de noi imprumuturi, va inventaria si evalua, conform normelor in vigoare, creantele inregistrate in evidentele societatii si va anula creantele din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate, cu inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii, in regim de urgenta.

Totodata, va fi reanalizata politica de reasigurare si plasare a riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute.

ASF - ultima veriga rupta sau mai urmeaza?

Saptamana trecuta a inceput urmarirea penala impotriva lui Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, pentru constituirea unui grup infractional organizat la ASF prin initierea unei ordonante de urgenta prin care sa favorizeze Carpatica Asig. Rusanu era cercetat atunci in stare de libertate. Astazi, Dan Radu Rusanu,  a fost retinut de DNA deoarece le-ar fi cerut angajatilor ASF sa scrie un angajament prin care se obligau sa NU dea declaratii la DNA fara acordul sau. Ar fi vorba de contracte de confidentialitate, ridicate de procurorii DNA. Acest demers al lui Rusanu este INFRACtIUNE, pentru ca favorizeaza infractorii (inclusiv pe sine, deoarece impotriva sa DNA a inceput urmarirea penala) si denatureaza de pana la 5 ani.
Din ordonanta de extindere a urmaririi penale a rezultat ca exista date si indicii rezonabile, conform carora Rusanu a urmarit:
- perpetuarea situatiei de favorizare a S.C. CARPATICA ASIG S.A.;
- impunerea in cadrul consiliului ASF a anumitor persoane;
- intarirea propriei puteri decizionale.
- interzicerea impusa angajatilor de a da declaratii la DNA fara acordul sau (infractiunile de favorizare a infractorului si influentare a anchetei DNA)
Pentru realizarea acestor scopuri, Dan Radu Rusanu a facut demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup.
Fostul ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu, a sustinut demersurile legislative ale lui Rusanu, motiv pentru care DNA a cerut marti Camerei Deputatilor avizul pentru urmarirea sa penala. Chitoiu este si el suspectat de abuz in serviciu si initierea unui grup infractional organizat. in acest dosar a fost pusa sub invinuire si sotia  fostului ministru, Laura Chitoiu, director la ASF, beneficiara si ea de venituri de zeci de mii de euro.

Cum incearca ASF sa-l apere pe Rusanu

Conducerea ASF a transmis presei un comunicat in care se spune ca „angajamentul de confidentialitate al angajatilor ASF reprezinta Anexa 4.1. la contractul colectiv de munca inregistrat la ITM din data de 29 iulie 2013 si a trebuit sa fie semnat de catre toti angajatii ASF incepand cu data de 29 iulie 2013. Angajamente de confidentialitate au fost semnate si inainte de infiintarea ASF de catre salariatii fostelor Autoritati: CSA, CNVM, CSSPP.” Comunicatul ASF mai precizeaza: „nu interpretam si nu comentam in niciun fel deciziile DNA, institutie a statului roman care are datoria sa isi indeplineasca atributiile integral”.
In final nu putem decat sa asteptam si sa ne intrebam daca mai urmeaza sau nu sa cada capete grele de pe piata asigurarilor din Romania.